Neden Ekşi Maya?

11-07-2020 19:01
Neden Ekşi Maya?
 
 
EKŞİ MAYA NEDİR; NEDENDİR?
 
Artık hepimiz öğrendik ki, her hamur mayası doğal değilmiş... Ekşi maya, doğal hamur mayasıdır. Un ile suyu karıştırıp belli koşullarında bekleterek, adına ekşi maya dediğimiz bir hamur elde ederiz. Sadece un+su+hava ve bir de hamurkârın emeğinden oluşur. Faydalı bazı mantar ve bakterilerin ortak yaşam alanıdır. 

Peki, ekşi mayanın ne faydası var, neden hamur işlerinin ekşi mayalı olanını tercih etmeliyiz?

Öncelikle, tahıldaki  fitik asid (phytic acid), protein ve nişastanın sindirilmesini sağlayacak enzimleri bloke ederek hazmetmemizi zorlaştırır. Demir, çinko, magnezyum, kalsiyum emilimini engeller. Ekşi maya, fitik asiti nötralize eder; gluteni parçalar ve sindirimi kolaylaştırıp, mineralleri almamızı sağlar. Aynı zamanda, glisemik indeksi düşük olduğu için uzun süre tokluk hissi verir. Probiyotiktir. Özellikle çavdar unu ile yapılan ekşi mayalı ekmek, kandaki şeker seviyesinin  dengelenmesine yardımcı olur. Bu arada, ekşi mayadaki yararlı bakteriler küf oluşumunu engellediği için ekmeklerimiz (kötü koşullarda bekletmezsek) uzun süre küflenmeden kalır. Yani yapay koruyuculara ihtiyaç olmadan, kendi kendini doğal olarak korur.

Özetle, ekşi mayalı ekmek,
Kolay hazmedilir
Vitamin ve mineral yönünden zengindir
Kandaki şekerin dengelenmesine yardımcı olur
Az miktarı bile uzun süre tokluk hissi verir
Gluten miktarı düşüktür
Glisemik indeksi düşüktür
Probiyotiktir
Yapay koruyucular olmadan kendini koruyabilir.

Ekşi maya, yararlı bakteri ve mantarların doğal yaşam ortamı demiştik. Yani canlıdır. Yaşadığı iklime, ortama ve hamurkârına göre her ekşi maya biribirinden farklı gelişir, kendine has karakteri oluşur. Doğal olduğu için, her ekşi maya biribirinin aynı değildir... tek formülü yoktur; tek doğrusu yoktur... tek iyisi, tek güzeli yoktur; hele ki, en güzeli, en iyisi hiç yoktur. Farklı karakterde, farklı lezzette olanı vardır.  İyi bakılıp beslenirse zamanla zenginleşir, olgunlaşır... ortamını severse kendini açar, güzelleşir, lezzetlenir. 

Her tahıl çeşidinin farklı özellikleri olduğu için, Gattini olarak 2014’ten bu yana emek verdiğimiz, yaşattığımız, zenginleştirdiğimiz bir kaç ceşit ekşi mayamız var: tam buğday, beyaz, çavdar ve siyez... gibi. Her biri diğerinden farklı, kendine has karakterde ve hepsi giderek daha olgunlaşıyor, güzelleşiyorlar. 

Ürünlerimizde farklı farklı ekşi maya kullanırız... O nedenle ürün çeşitliliğimiz fazladır. O nedenle, lezzetlerimiz farklıdır. O nedenle, bazı ekmeklerimizde %100 SAFLIK garantisi verebiliyor, %100 çavdar, %100 siyez vb. diyebiliyoruz. 
Eğer Siz de; 


"Evime doğal yiyecek taşıma duygusunu seviyorum.

O pişmiş toprak görünümlü kalın kabuğun üzerine vurunca çıkan tok sesi, içinde yaşam saklı hafif ekşi kokulu, nemli dokuyu seviyorum.

Bir hafta sonra bile kızarttığımda mutfağımı saran muhteşem kokuyu, ağız sulandıran çıtırtısını, damağımda bıraktığı lezzeti seviyorum.

Ekmeğimin sağlıklı yaşam için iyi bir destekçi olduğunu bilmek bana güç veriyor” 


diyenlerdenseniz...


ARTIK GATTİNİ İLE MAYANIZ EKŞİ; AĞZINIZ DAHA TATLI

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.